Kiss Kata

“A lemezemen a dalok főleg lírai jellegűek, azoknak az Embereknek szól, akiknek fontos a Hazaszeretet, a Családszeretet, és maga az Ember! Én ezzel az eszközzel tudok küzdeni a tiszta emberi értékek fennmaradásáért, egy szebb, egy jobb “Magyarország megálmodásáért”, és hiszem, hogy a zene nyelvén tolmácsolva ezeket az értékeket, üzeneteket, sok szívhez eljutok vele.” – Kiss Kata.

Be kell vallanom, hogy néha jól esik egy kis népies – hogy trendi kifejezéssel éljek folk – zenét hallgatni, valahogy utal arra, hová tartozunk, mi az, aminek részei vagyunk. Itthon, Kalocsán és környékén elég élénken él a hagyományok ápolása, így bőven volt lehetőségem megtanulni értékelni ezeket. Azt nem állítom teljes meggyőződéssel, hogy annyira oda lennék a népzenéért, de néha-néha jól esik, ha egy-egy népies motívumot hall az ember.

Ez lehet az oka annak, hogy megakadt a fülem Kiss Kata Dalocskáján. Elsősorban a zenére figyeltem fel, ugyanis a két kedvenc hangszerem (hegedű és gitár) jelentős szerepet kap benne. Persze ez a kombináció nem mindenkinek „jön át”, a sok ember ugyanis alapból nem hallgat meg ilyen jellegű zenéket, pedig nem ártana. Van, aki szerint a világzenei stílus és az elektromos gitár elég távol áll egymástól, és kissé erőltetettnek hat, túl extrém. Nekem pont ez a kontraszt tetszik benne: a modern összeolvad a klasszikussal, és a Kormorán zenéjében is jól megfér egymás mellett a gitár meg az összes többi hangszer. Emellett pedig nem elhanyagolható fontosságú maga az énekes személye, akinek kellemes hangja az igazi főszereplője ezeknek a daloknak.

Mit érdemes tudni az énekesnőről? Karrierje legalább olyan különlegesen indult, mint amilyen nem mindennapi a zenéje. 2004-ben az olasz „Festa della scuola” nemzetközi művészeti versenyen nagy sikerrel mutatkozott be egy saját szerzeménnyel, amelyet magyarul adott elő. Következő lépésként 2006-ban elkezdett első lemezén dolgozni, ami 2008-ban látott napvilágot Dalocska címmel.

Akik nyitottak a különleges hangzásvilágra, valamint az általános értékekről, hazaszeretetről szóló dalokra, illetve egy-egy jól ismert népdal újragondolására, mindenképp ismerjék meg Kiss Katát!
Anett

www.kisskata.hu
Kiss Kata összes zenéje

Kiss Kata” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá!