Kristóf Katalin

1997 előtt…

Kristóf Katalin 1997 előtt is énekelt, de sosem a nagy nyilvánosság előtt. Már kiskorában imádta a zenét. Lemezjátszójukkal első osztályú szórakozást nyújtott a teljes lakónegyednek, ingyen és bérmentve. A szoba sarkába állva énekelt, mert ott volt jó az akusztika – még effektet sem kellett tenni a hangra, visszhangzott, mint egy nagyágyú. Iskolai produkciók és hasonlók előzték meg konkrét énekesnői karrierjét, ezen előzményekről sajnos még fényképek is csak ritkán emlékeznek meg.

1997

1997-ben Szászem táncolni hívta igencsak kezdeti szinten álló produkciójába, melynek még neve sem volt. Azt az első fellépés előtt el kellett keresztelni, innen a The Cool Project megnevezés. Katalin táncosnői karrierje egyetlen fellépés erejéig tartott. Szászem unszolására ugyanis elénekelte a The Cool Project első dalát, az Utazást. A produkciót be is mutatták annak rendje s módja szerint: felléptek vele a székelyudvarhelyi őszi szépségversenyen, 1300 ember előtt. Sikeres volt a dolog, így hát a táncosból énekesnő lett.

1998

Az év folyamán, sok-sok éjszakába nyúló éneklés és kevergetés után elkészült a The Cool Project első nagylemeze Utazás címmel. A “nagylemez” megnevezés enyhén nagyképű, mert nemhogy bakelitlemezen, de még CD-lemezen sem jelent meg az anyag. Mindössze kazettán látott napvilágot, néhány nagyobb erdélyi városban forgalmazták. Ennek ellenére meglehetősen sokan vásároltak belőle és a The Cool Project lassan ismertté kezdett válni.

1999

Szászem újabb ötletekkel állt elő, már ami a zenét illeti. Fejébe vette, hogy márpedig szakít az erdélyi hangzással és megpróbál meglepetéseket okozni a zenei világnak és a közönségnek. Ez sikerült is, amikor bemutatták az Indul a zene című, akkoriban meglehetősen formabontó felvételüket. A szerencsés véletlen folytán Náksi Attila, az ismert Náksi vs Brunner dj-páros tagja Erdélyben járt és megismerkedett Katalinékkal. Meghallgatta a zenéjüket, és annyira megtetszett neki, hogy az Indul a zene c. dalt meg is jelentette Magyarországon a Sex Club House c. válogatáslemezen (BMG Hungary), neves magyar klubéleti szereplők társaságában.

2000

A szerencsés helyzet tovább fokozódott. A TCP együttes Valahol van 1 hely c. felvétele már Náksiék budapesti stúdiójában készült el. És ha már úgyis ott volt, rákerült a Sex 2 House c. válogatáslemezre (Sony Music Hungary). Náksi vs Brunner remixet is készített ennek a dalnak. Katalin felénekelte a The Cool Project második nagylemezét, amely ezúttal már CD-n is kapható volt. Mi volt a címe? Természetesen: Valahol van 1 hely. A lemezt még 2006-ban is forgalmazták. Kisebb botrány is volt, mivel a lemez borítóján az együttes tagjai egy szál fehérneműben és bundában pózoltak, s ez abban az időben nem volt megszokott dolog, főleg nem Erdélyben.

Ugyanebben az évben Katalin felénekelte első dalát szólóban, melyet Balázs István, a B-Style együttes vezetője írt. A dal címe Visszavárlak, hatalmas siker volt minden magyarlakta területen. Innen indult az ötlet, hogy készüljön egy Kristóf Katalin szólóprojekt.

2001

Sok vita után Katalin és együttese megvált régi kiadójuktól, a Dancs Market Records-tól. Új lemezkiadójuk és mentoruk, az Euro Music mindent megtett, hogy Katalin nevét mindenütt megismerjék. Rövidesen piacra került Katalin első szólólemeze, Visszavárlak címmel. Hatalmas volt a siker, minden szempontból. A lemez a Dupla Kávé és Balázs Pali albumai után a harmadik helyre került az erdélyi eladási örökranglistán, mely helyet azóta is tartja. Katalin turnéra indult az előbb említett előadókkal, összesen több, mint 30 fellépésen vett részt.

Októberben Katalin összegyűjtött néhányat kedvenc karácsonyi dalai közül és lemezre énekelte őket. A külföldi dalok fordítását, jobban mondva magyar szöveggel való ellátását Murányi Tóni, a neves zenész-szövegíró végezte, csodálatos szövegekkel látva el az amerikai, német és más nemzetiségek karácsonyi szerzeményeit.

2002

Ebben az évben Katalin a két lemez sikeréből élt: rengeteg meghívásnak kellett eleget tennie. Közben elkészült a The Cool Project egyik nagy slágere, a Színes álmaid, amely az együttes ismertségét tovább növelte.

Egy szép napon megjelent Milan, az egykori Mc’s Factory együttes tagja. Ötletét, miszerint szeretne valami közös produkciót csinálni Katalinnal, az énekesnő meglehetős kétkedéssel fogadta. Aztán abban maradtak, megcsinálnak egy Neoton Família-feldolgozást és elküldik a kiadónak. Az eredmény fergeteges volt, a kiadó berkeiben még fogadásokat is kötöttek, hogy a felvételen ki énekel: Csepregi vagy Katalin? Persze ezt nem lehetett annyiban hagyni, novemberre elkészült az első Kristóf Katalin és Milan-lemez, a Holnap Hajnalig, 11 Neoton-sláger modern feldolgozásával.

2003

Mivel szükség volt újabb anyagra a fellépésekhez, Katalinnak elkészült a második szólólemeze. Ennek címe Egy hang a szívemben. Ez a lemez két slágert is tartogatott a közönség számára. Az Álom című dal, melynek szövegét László I. Attila (Teacher A) írta és hangszerelését Szászem, a TCP együttes vezetője végezte, két verzióban is a lemezre került. Az egyiket Katalin kettesben énekli az ismert magyarországi énekessel, Klemyvel. Mivel a lemez nyáron jelent meg, szinte magától értetődő, hogy a másik sláger az Őrült nyár című szerzemény lett.

Ebben az évben már érződött a lemezpiaci recesszió, megjelentek mifelénk is az mp3-lejátszók és az Internet. Katalin weboldala is ebben az évben került bejegyzésre. Lassan gondolkodni kellett azon, hogy a lemezpiac hanyatlásával alternatív terjesztési módokat kell találni. Ezért Katalin weblapján mindig volt egy-két újdonság, melyet mindenki kedvére letölthetett.

2004

Ez az az év, amikor Katalin első együtteséből, a The Cool Project-ből TCP lett. Mivel az eredeti angol nevet szinte senki nem tudta megjegyezni, maradt a név rövidítése. Az új, immár harmadik nagylemezt az együttes már TCP névvel jelentette meg. A lemez címe: Ma én leszek veled.

Termékeny volt az esztendő Katalin számára. Megszületett a Capriccio nevű projekt András Sanyikával, aki a legelső erdélyi dance-együttes, a Hip-Hop Szívek tagja volt. Előző együttese egyetlen lemezt adott ki, 1996-ban, majd felbomlott. Ám Sanyika ötletei, Szászem zenei világa és Katalin énekhangja kiválóan találtak egymással. A Capriccio behatárolhatatlan stílust játszott: volt benne hip-hop, rap, reggae, soul, r’n’b és dance is, sőt, kísérleteztek egzotikus hangzásokkal is (Punjabi MC). Mindenesetre az együttes lemeze sikeres volt, a Kenyéren a lekvár jól fogyott.

2005

A Capriccio megmutatta, mit tud: a gitáros Flör és a basszusgitáros Teddy segítségével élőben vitték színpadra a projektet. Elkísérte őket három hegedűs és egy 15 tagú kórus is. Nagy sikerrel turnéztak egész nyáron. Eközben Szászem vásárolt egy kis DV kamerát és – tévés szakmája lévén – nekifogott, hogy leforgassa a TCP első videoklipjét az Olvadjon a jég című dalra. A klip nem várt sikereket ért el, bekerült a magyarországi Viva TV és a Musicmax műsorába is. Ezt még két videó követte: a TCP Élvezd a percet, valamint a Capriccio Nem számít c. dalait filmesítették meg. Ezek nyilvánosságra kerültek az Euro Music első és egyben az utolsó DVD-válogatáslemezén, a Millennium Top Slágerek 10-es kiadásán.

Katalin tovább folytatta a Milannal megkezdett projektet. A Neoton kifogyhatatlan kincsestárából összehozták a második nagylemezt is, de nem került kiadásra. Benne volt a levegőben, hogy itt hamarosan valami balhé lesz.

2006

Márciusban a román törvényhozás egy kormányrendelettel elvágta a fát az erdélyi magyar zenészek alatt. Mivel ezután csak gyárilag préselt lemezt lehet forgalomba hozni és a kazetták esetén is van minimális példányszám sokszorosításkor, anyagi szempontból egyszerűen nem éri meg több lemezt kiadni (bár lehetséges, de csak annak éri meg, aki vállalja a biztos veszteséget). Arról nem is beszélve, hogy az erdélyi magyar zenei kiadók egyszerűen nem vállalták be ezt a helyzetet és bezártak. Úgyhogy maradt a net mint terjesztő közeg és a fellépések, mint bevételszerzési forrás. A magyarországi kiadók (piacféltésből? ki tudja…) nem engedték még a közelükbe sem Katalin produkcióit, miközben egyre-másra jelentek meg a rosszabbnál rosszabb projektek. (Tisztelet a kevés kivételnek!!!!!) Mindemellett folyamatosan játszották Katalin dalait anyaországi összeröffenéseken, partikon, piacokon, sörfesztiválokon stb, ahol nem a kiadók válogatnak, hanem a közönség.

Mindeközben a nyár sikeresen telt, az év slágere a Katalin-Milán páros volt, esetenként négy fellépéssel is egyetlen szombat-vasárnap eltelte alatt. Lassan, de biztosan kezdte magát kinőni a honlap is, egyre több látogatót vonzott és egyre többen töltötték le a dalokat.

2007

Januárban leforgatták a TCP harmadik klipjét egy vadonatúj dalra, melynek címe Táncolj velünk még! A TCP tartja a formáját, ismét valami szokatlant hozott a műfajba. Katalin hangja pedig az idők során megérett, sokkal erősebb lett. (Bár az énektanárnője 5 óra után kiadta az útját, mondván: Katalin, neked nem kell tanulni, csak gyakorolni…) A Klemyvel közös dal után Katalin László I. Attilával is készítettt egy duettet, melynek címe A tél vitt el. Ennek clubmixe a diszkók kedvelt felvételévé vált, az eredeti lassú tempójú változatra pedig klipet forgattak.

Februárban Katalin honlapja – az oldalon elhelyezett számláló tanúsága szerint – a leglátogatottabb erdélyi egyéni honlap lett. Valentin-napi játékára több, mint száz játékos jelentkezett, ugyanezt a játékot átvette 10 erdélyi rádió és 2 weblap is.

Nyáron új Kristóf Katalin-dal készült, melynek címe Várlak mindennap. A dal szokatlan hangszereléssel készült, és mindenki tetszését elnyerte. A neves magyarországi dj, Spigiboy bele is foglalta egy mixébe, a Hungaro-Transylvanian Megamix-be, amely novemberben jelent meg. Mindenki más dalát Spigiboy újramixelte, de a TCP és Kristóf Katalin dalait – az ő szavait idézve – az adott helyzetben nem tudta volna jobban összerakni. Tehát a két dal eredeti formájában került fel a mixre.

Katalin szerződést kötött a Mistral programiroda erdélyi irodájával, az MCP Office-szal. Év végi összesítésnél derült ki, hogy a Kristóf Katalin és Milan projekt az év legtöbbször eladott produkciója volt Erdélyszerte. Csak így tovább….

2009

decemberében aztán napvilágot látott a negyedik szólóalbum, amely meglehetősen különbözik az eddigiektől, de szokásához híven a trendi dance stílusban készült. Címe: Várlak mindennap. Bővebben az énekesnőről a www.kristofkatalin.com oldalon lehet olvasni.

Kristóf Katalin összes zenéje és a TCP összes zenéje

Kristóf Katalin” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szia.
    Nekem nagyon tetszik a zenétek.Baromira jól csináljátok.
    Stílusos-Hangszerelés-szöveg nagyon jó!
    Csak így tovább sok sikert nektek.
    Keresni fogom a boltokban a korongot.

  2. Hát nekem nagyon ,de nagyon tetszik ez az egész. Nagyon jók vagytok, nagyon sok sikert kivánok.nagyon jól tudjátok mind ketten hogy mit csináltok és ami a jó még hogy ezt nagyon jol is, Profi-ul:) Na Meg boldog Új Évet KIvánok:)

Szólj hozzá!