Orkán együttes

Orkán együttes

A múlt

Az Orkán együttes 1963-ban alakult Budapesten. Az eredeti felállásban: Fazekas Béla – szaxofon, Fazekas György – basszusgitár, Zab István – dob, Vattai Zoltán billentyűk, Kiss Tibor – gitár.

A későbbiekben, az együttesben játszott Szuhai János – szaxofon, Szűcs Antal Gábor (Totya) – gitár, Túri Árpád – ének, Kertész János és Kaszás Péter – dob.

Abban az időben, a hivatásszerű működés alapfeltétele az Országos Rendező Iroda működési engedélye volt, amelyet az együttes 1973-ban megszerzett.

Tag-, és stílusváltások után, 1975-ben állandó tagokkal saját szerzeményeket és slágerzenét játszottak különböző klubokban, szabadtéri színpadokon, a balatoni sétahajókon és az ország számos településén.

Tagok: Radnay Zoltán – basszusgitár, Kiss Tibor – gitár, Off Gusztáv – billentyűk, Mészáros Antal ének – gitár, Korda Gábor – dob.

Ebben az időben már – tudatos magatartással és hozzáállással – a közönség igényének kiszolgálását tartották szem előtt, miszerint a zenekar van a közönségért és nem fordítva. A márkás hangszerekkel és egységes technikai háttérrel fellépő Orkán együttes – legnagyobb örömükre – a közönség, majd a szakma körében is sikereket ért el.

1976 óta az Orkán együttes rendszeres részvevője volt a nyári balatoni sétahajók Országos Rendező Iroda által szervezett szórakoztató műsorsorozatának, ahol neves előadóművészek kísérete mellett, saját műsorukkal is felléptek.

Az időszerű saját szerzeményeket, friss slágereket játszó Orkán együttes az egyik kedvence volt a vidéki fiataloknak, nagy rajongótáborral rendelkeztek, műsorukkal nagyon jó hangulatot teremtettek, ezért is szerepeltek rendszeresen Csepregen, Dusnokon, Hőgyészen, Mezőcsáton, Nyíregyházán, Szatmárcsekén, Makón és környékén. Számukra a legemlékezetesebb koncertek Bácsalmáson, Vásárosnaményban, Kisvárdán, Kaposváron, Szerencsen voltak

Sokáig jellegzetes, feltűnő narancssárga színű mikrobusszal járták az országot, amelyet a fiatalok már messziről megismertek.

1977-ben kivált az együttes szólóénekese Mészáros Antal.

Az együttes 1977 őszén feloszlott, Radnay Zoltán a Columbus együttesben folytatta zenei pályafutását. Off Gusztáv jelenleg a Freiburg-i zeneművészeti iskola zongora tanszékének vezetője.

A Columbus együttes sikereinek részese volt Radnay Zoltán is, az együttes a hazai és külföldi szerződéseknek egyaránt maximálisan eleget tett.

1983-ban az Orkán nevet Kiss Tibor átadta az ORI akkori igazgatójának jelenlétében Radnay Zoltánnak a zenekar vezetőjének.

Az Orkán együttes különböző felállásokban 1989-ig létezett, ekkor a zenekarban játszott Molnár Miklós, Győri Sándor, Gönczi Gábor, továbbá a Calypso plus Band jelenlegi két tagja Fábián Attila és Pollák János is.

A jelen

2009-ben találkozott a két régi jó barát Radnay Zoltán és Mészáros Antal, kis nosztalgiázás után – amit egy 1976-ban készült (mono) magnófelvétel lejátszása okozott – elhatározták, hogy közös munkával, gyakorlással és az alkotás minden fáradtságával és örömével, a követelményeknek megfelelő színvonalon és mai modern technikával, újra hangszerelik a régi dalokat és új továbbiakban különböző stílusú számokat írnak.

Ezzel bizonyítani szeretnék, hogy koruk ellenére fiatalos stílusú, minden korosztály ízlését, szórakozási igényét kielégítő dalokat képesek alkotni és előadni.

A zenekar, a korábbi két tag közreműködésével több zenei stílust magába foglaló zenei anyagot készít, melyben régi dalok új hangszerelésben, valamint új dalok is szerepelnek. A zenei anyag – nem véletlenül – „Stílusok” címmel fog megjelenni és a „Zene minden korosztálynak” alcímet viseli, tekintettel arra, hogy a zenei pamflettől a kemény rock-ig, a disco, pop, a retrótól a funk és funky-n át a reggae-ig sokféle zenei stílust ölel fel.

Az együttes új tagokkal kiegészülve, a Radnay Zoltán basszusgitár-ének, Mészáros Antal gitár-ének, Peszeki Mária ének-percussions, Forgó Bence gitár, Kovács Levente gitár-ének, Vadász Gábor dob, Varga Renáta billentyűk felállásban, a közeljövőben – a zenei anyag kiadásával egyidőben – élőben is a közönség elé kíván lépni.

Orkán együttes” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Sióka már az énekesnőnk nincs a csapatban, hol vannak a letöltőlinkek ne kérdezzétek tőle, ciao …esetleg ha torrent akkor progival Youtube-ról. de én nem mondtam semit

 2. Ide figyeljetek Varga Renáta és Mészáros Antal, valóban már nem vagytok az Orkán együttes tagjai mert mind ketten amatörök vagytok és felmondtam Nektek!!!
  A zenekar él és müködik. A sz… keverésből elég!

 3. A az új Orkán együttes mükődik kiegészülve egy képzett profi énekesnővel és egy aranylemezes énekessel.
  Molnár Miklós lecserélve egy kitünő billentyüsre, mellesleg szakszofonozik is.

 4. Az új Orkán jelenlegi felállása:
  Radnay Zoltán zkr.vez. basszúsgitár, ének
  Kenesei Lilian ének
  Gubicza József szólógitár,gitárszintetizátor, ének
  Szabó József szólógitár
  Dósa B. Csaba dob

 5. Kedves kollegák, volt kollegák és zeneszerető Emberek!!
  A zenekar jelenlegi felállásában meghallgatható a youtube-on,ÚJ ORKÁN EGYÜTTES néven, valamint szeretnénk a régi Orkán együttestől teljesen elhatárolodni, mivel stílusban és egészen más zenei elképzelésekkel a stílusvilág széles skáláján folytatjuk tovább zenei pályánkat, remélhetőleg sokak tetszésére. Studió felvételeink folyamatban vannak és minden új anyagot ugyanitt fogunk megjelentetni.
  Üdvözlet minden zeneszerető Embernek!!

 6. Fiatalok !!! Elvagytok maradva a “Cronologiától” az igaz, hogy az elején a csapat a 63.- as felállása Ok. De kihagytátok ‘Pásztor Lacit – Iványi Pistit – Tyimót a gitár Paganiniét. A vidéki haknik azért szerveződtek mert a zenekar, nem élt meg a fővárosban, a XVI.-ik kerűletben az Orkán znk.-ron kivűl még tőbb znk.is létezett >Taygetos-Szivárvány-Black Ston’s-Teenager’s,és a kártevőket irtók a Gesarol. Ugy szoval ennyi zenekarnak nem jutott, club. Az Ikarus-nak volt saját znk.-ra “Sláger” (Janke Imiék-‘Colos’Pisti-Palika a bőgős és Sándor Laci tng.harm.)Maradt a Kantler – ÉMG-a Cinkotai Kossuth, de ott a Rákosligrti banda nyomta szombatonként,vagy a Rszt,Mihályi ‘Jatata’. Jómagam az EgyT.-ben, v.mint A QQriQ-.ban téptem a húrokathol itt hol ott 1970.- ig Zárom soraim, Ha érdekel valami csak irjál. Oké… /Csita-Padre/Skype.

 7. AZ ORKÁN EGYÜTTES MŰKÖDIK!
  RADNAY ZOLTÁN ZKR.VEZ. BASSZUSGITÁR, ÉNEK – KENESEI LILIAN ÉNEK – HAJNAL JÁNOS BILLENTYŰS HANGSZEREK, VOKÁL – HORVÁTH KÁROLY DOB, VOKÁL – SZLÁVIK DÁNIEL SZÓLÓGITÁR, VOKÁL – SÁRDY GÁBOR GITÁR

Szólj hozzá!