TCP

1996

Szászem első ízben látott hangkártyás számítógépet. Csoda volt a javából, mint a Cool Edit 96 program is. Az első hanghatások – visszhang, visszafele játszás, ne adj’ Isten flanger – mindenkit levettek a lábáról. És persze senki más nem tudta megcsinálni.

1997

Az első szárnypróbálgatások a digitális technikával és egy kölcsön Technics szintivel. 1992-ben Szászem már készített színházi zenét, ám akkor rém kezdetleges módszerekkel: két kazettásmagnóval, házi építésű keverővel és kisbillentyűs szintivel. A PC ezután maga volt a mennyország, hiszen egy elrontott felvétel nem tette tönkre az összes eddigi melót, valamint a másolgatások sem jártak minőségromlással. Szászem megírta első dalát, a Dreaming of silence-t, melyet aztán gyorsan követett két másik is.
Énekesnő akkor még nem volt a képben. Augusztusban azonban megjött az első felkérés: egy termékbemutatón kellett volna elhúzni azt a három dalt. Az Mc’s Factory énekesnője, Csilla vállalta, hogy kölcsönadja hangját, így aztán augusztus 30-án két instrumentális és egy énekelt dal hangzott el a csíkszeredai termékbemutatón. Ez volt az első TCP-fellépés.
Azazhogy akkor még The Cool Project. A műsorvezető kérdésére, hogy kit jelenthet be, Szászem nem tudott egy értelmes szót kinyögni. Ez jutott eszébe először. Rajta is ragadt.
Vendégként két táncoslány, Katalin és Klaudia is ott volt a fellépésen, hogy legalább látvány legyen, ha már hangzás nincs… Egy hónap múlva Szászem ismét találkozott velük. Kérdésére Klaudia beajánlotta Katalint énekelni. Kipróbálták – jó volt. Felléptek együtt egy szépségversenyen 1300 ember előtt – jó volt. Maradt a dolog. Az énekesnő teljes neve Kristóf Katalin.

1998

Szászem megírt egy lemezre való dalt, Katalin pedig felénekelte. Megszületett a TCP első lemeze, az Utazás. Csak kazettán jelent meg, és csak néhány erdélyi nagyvárosban lehetett kapni.

1999

Az együttes találkozott Náksi Attilával, akinek megtetszett a TCP legújabb dala, az Indul a zene. Elvitte magával Magyarországra és hamarosan meg is jelentette a Sex Club House válogatáslemezen (BMG Hungary). Hatalmas megtiszteltetés volt.

2000

A második album megjelenésének időpontja. A “Valahol van 1 hely” már sokkal kiforrottabb volt, a napi trendeknek megfelelt, és CD is készült belőle. A lemezzel még 2006-ban is lehetett találkozni a kereskedőknél, és nem azért, mert a nyakukon maradt… A címadó dal ismét Náksinál landolt, a Sex 2 House (Sony) lemezen már a címlapon szerepelt az együttes.

2001

Mivel régi kiadójukkal, a Dancs Market Records-sal nem talált a szó, átvonultak a konkurrenciához. Az új kiadó, a szép emlékű Euro Music mindent megtett az együttes érdekében. A TCP sok fellépésen volt, a legnagyobb teljesítmény egy Dupla KáVé-val közös turné volt, 10 nap alatt 18 állomással. Aztán Kristóf Katalin önálló pályája került előtérbe, megjelent első szólólemeze, Visszavárlak címmel.

2002-2003

A “Színes álmaid” c. dal születése. Az együttes egyik legnagyobb slágere volt, mindenütt ismerték. Újabb válogatáslemezek jöttek, valamint sok buli.

2004

Új album, “Ma én leszek veled”. A hanyatló piac ellenére igen szép eladások voltak. Ebben az évben rövidítették le a The Cool Project-et TCP-re. A hosszút ugyanis nem tudták megjegyezni.

2005

Az első videoklip. Saját gyártású volt, egy kis DV kézikamerával készült, mégis annyira jó lett, hogy a Musicmax és a Viva is műsorára tűzte. Ezt a klipet még egy követte ugyanebben az évben.

2006-2007

A román törvénykezés megszüntette az írott lemezek kiadási lehetőségét, a magyar lemezkiadók bezártak. A TCP áttért az internetes zeneterjesztésre, amiből ugyan egy vasat se lehet keresni, de legalább ismerni fogják a dalokat. A TCP ismét alakult a trendek után, a tempót visszavette 130-ra és beállt az elektro együttesek sorába.

2010

A londoni Fast Forward Records lehetőséget adott egy angol nyelvű TCP-lemez megjelentetésére. Ezen az albumon végre napvilágot láthatott az együttes két slágergyanús angol dala, amelyek eddig – megfelelő közönség híján – nem kerültek nyilvánosságra. A lemez címe To The Maximum, 2010 nyár elején kerül nemzetközi forgalomba. Ugyanakkor Szászem nekiállt egy angol népdalfeldolgozásokból álló lemeznek is M-MIX néven, Red Is The Rose című maxija a TCP lemezzel együtt kerül nyilvánosságra (www.myspace.com/mmix2009).

TCP összes zenéje

TCP” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!